Rodičia dvoch základných škôl na Sídlisku III bojujú za ich zachovanie

03.04.2011 Prešov

Prešov 3. apríla (TASR) – Pripravovaná racionalizácia v sieti základných škôl (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov zaktivizovala rodičov žiakov ZŠ na Mukačevskej a ZŠ Matice slovenskej. Tí spustili petície za ich zachovanie a podpisové hárky už odovzdali na mestský úrad.
V pôsobnosti mesta je 13 základných škôl, v súvislosti s racionalizáciou sa na rokovaní mestskej rady pred dvoma týždňami hovorilo hlavne o spomínaných dvoch školách, ale i o ZŠ Mirka Nešpora.
Radní však neprijali žiadne stanovisko a chcú ešte diskutovať. Mesto ako dôvody redukcie uvádza neustále klesajúci počet žiakov a zvyšujúce sa finančné náklady na prevádzku.
Iniciátori petície za zachovanie ZŠ Mukačevská odovzdali radnici hárky, na ktorých je viac ako 6600 podpisov. Keďže sa hovorí o racionalizácii, podľa riaditeľa školy Eduarda Schwarzbachera treba posudzovať ekonomické ukazovatele a počty žiakov. Dodal, že ich škola vykazuje najnižšiu ekonomickú náročnosť v prepočte na žiaka. V minulom roku zaznamenali pokles len o šesť žiakov a momentálne v priemere na jednu triedu vychádza 22,5 žiaka.
\"Som presvedčený, že nie je dôvod na to, aby sme sa vzdávali, pretože finančné prostriedky, ktoré dostávame v rámci prenesených i originálnych kompetencií, využívame hospodárne a nežijeme na úkor iných škôl. Vieme si pomôcť aj nájmom priestorov,\" konštatoval riaditeľ. Tvrdí, že o školu majú rodičia záujem, funguje tu niekoľko záujmových útvarov, vrátane mládežníckych hádzanárskych družstiev.
Hárky s takmer 5000 podpismi odovzdali mestu aj zástupcovia petičného výboru zo ZŠ Matice slovenskej. TASR to potvrdil predseda rady rodičov Miroslav Múdry, ktorý konštatoval, že rodičia sú odhodlaní bojovať za zachovanie školy, kde sú aj špeciálne triedy pre žiakov s poruchami reči. Zdôraznil, že mnohí si nevedia predstaviť, aby tieto deti boli rozptýlené, lebo si vyžadujú trochu iný prístup a tempo, aj keď v mnohých prípadoch ide o deti s nadpriemernou inteligenciou.
Učiteľka Ľubica Mamrilová pre TASR povedala, že z 29 tried je 14 takých, kde sú zaradení žiaci s touto poruchou, preto je priemerný počet v triedach na úrovni 13 žiakov.
\"Tieto triedy majú znížený počet žiakov, ale je to stanovené zákonom, pretože tam je tá práca s nimi úplne iná. V tých triedach učia špeciálni pedagógovia, ktorí vyučujú iným spôsobom než v bežnej triede,\" uviedla Mamrilová. Zverejňované informácie o vysokých finančných nákladoch v prepočte na žiaka sú podľa nej skresľujúce, lebo dotácie na žiakov s hendikepom sa prideľujú podľa iných koeficientov.
Prešovské mestské školy majú v súčasnosti voľné kapacity asi pre 1600 žiakov. Z ekonomického pohľadu by teda mohlo dôjsť k zrušeniu dvoch ZŠ, je však veľký predpoklad, že sa bude rozhodovať len o jednej. Ak by malo dôjsť k zrušeniu, rozhodnutie musí zastupiteľstvo prijať do júna.
 

Vyberte región